top of page

Haftalık LME Bakır Bülteni-(03. Hafta 2025)

aaksoy

Geride bıraktığımız hafta global piyasalar Çin ve ABD verileri ile yön buldu.

 

Geride bıraktığımız haftaya Asya borsaları Çin'de ihracatın %10.7 ile keskin artarken ithalatın da %1 arttığını gösteren verilerle başladı. Açıklanan verilerin ardından hafta başında karışan Asya borsaları Trump yönetiminin kademeli tarife modelini çalışmasının haberiyle yukarı taşındı. Ayrıca Çin Merkez Bankası (PBOC) değer kaybeden yuana destek olmak için yeni paketler açıkladı. Asya borsaları hafta ortasında, Wall Street'i izleyerek yükselirken ABD'de Çarşamba günü açıklanan enflasyon verisi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine gideceği yönünde beklentilerin daha da gerilemesini engelledi. Asya borsaları haftanın son gününde Çin’de güçlü açıklanan verilerden destek buldu ve haftayı pozitif bir görünümle tamamladı.

 

Cuma günü Çin ekonomisinin dördüncü çeyrekte geçen yıla göre %5.4 büyüdüğü açıklandı. Beklentilerin üzerinde görülen büyüme ile 2024'ün tamamı için ekonomik büyüme %5 seviyesinde gerçekleşmiş oldu. Çin sanayi üretimi Aralık ayında geçen senenin aynı dönemine göre %6.2 artarak %5.4 olan beklentilerin üzerinde açıklandı. Perakende satışlar son çeyrekte%3.5 olan beklentilerin üzerinde %3.7 arttı ve hükümetin cihaz, araba ve iş ekipmanı alımlarını destekleme programını artırmasının ardından 2024'teki en yüksek hıza ulaştı.

 

10.01.2025 Cuma günü tahminlerin oldukça üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisi sonrası faiz indirim beklentilerinin azalmasıyla birlikte haftaya satıcılı başlangıç yapan ABD endeksleri, gün sonunda kayıplarının bir kısmını geri alarak hafta başında karışık bir kapanış sergilediler. Salı günü açıklanan üretici fiyatlarının %0.4 olan beklentilerin altında %0.2 açıklanmasıyla faiz indirimi beklentisi olan yatırımcıları cesaretlendirdi ve kazanımları artırdı. Çarşamba günü ise ABD’de açıklanan tüketici fiyatları endeksi Aralık'ta beklentiler doğrultusunda yıllık bazda %2.9'dan %2.7'ye geriledi ve yatırımcı iştahını artırdı. JPMorgan, BlackRock ve Goldman Sachs tarafından açıklanan güçlü bilançolar kazanımlar üzerinde etkili oldu. ABD’de açıklanan verilerin ardından yaşanan sert yükselişlerle ABD piyasaları hafta sonuna doğru baskılansa da Cuma günü kayıplarını telafi ederek haftayı pozitif bir görünümle tamamladı.

 

Dolar endeksi, ABD'de açıklanan güçlü ekonomik verilerin ardından faiz indirimleri beklentileri düşerken, dolar Pazartesi günü ulaşılan 26 aylık en yüksek seviye olan 110,176 zirvesinin etrafında seyretti.  Dolar endeksi haftayı %0.28 kayıpla 109.347 seviyesinden tamamladı. Euro dolar karşısında haftayı %0.26 primle $1.0271 seviyesinden tamamladı. Sterlin dolar paritesi ise haftayı %0.34 kayıpla $1.2163 seviyesinden tamamladı.

 

Petrol fiyatları ABD'nin Rus petrol ticaretine yönelik yeni yaptırımlarının arz üzerinde etkili olmasıyla üst üste dördüncü haftayı da artıda kapattı. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı haftayı %1.29 seviyesinde primle 80.79 dolardan tamamladı.

 

3M LME bakır, geride bıraktığımız hafta $9063.5-$9290 aralığında seyretti. ABD'de daha fazla faiz indirimi beklentisi, ABD'de seçilen Başkan Donald Trump'ın olası tarifelerine ilişkin belirsizlik nedeniyle dar bir aralıkta seyretse de Çin’de açıklanan güçlü verilerin ardından $9290 seviyesine kadar yükseldi. 3M LME haftayı %1.19 primle $9181.5 seviyesinden tamamladı.



Asya'da yeni haftada temkinli işlemler görüldü, yatırımcılar ABD başkanı seçilen Donald Trump'ın göreve geldiğinde yapacağı politika açıklamalarını bekledi. ABD borsalarının dün resmi tatil nedeniyle kapalı kalmasından dolayı Trump'ın Beyaz Saray'a dönüşüne olan tepkiler bugün Asya işlemlerinde hissediliyor. Çin'de ise Trump'ın ülkeye yönelik gümrük vergisi planları değerlendirilirken borsalarda karmaşık işlemler görüldü.

 

Çin gösterge kredi faizini üst üste üçüncü ayda da beklentilere paralel şekilde sabit tuttu. Yuandaki değer kaybı, Çin'in para politikasında gevşemeye yönelik çabalarını zora sokuyor. Çin bir yıl vadeli kredi faizini (LPR) %3.1, beş yıl vadeli LPR faizini de %3.6'da sabit tuttu.

 

Donald Trump ikinci kez ABD Başkanı olurken, Trump'ın yemin töreninde yaptığı konuşmada gümrük vergileri konusuna kısa değinmesinin ardından yatırımcılar Trump'ın gümrük vergisi uygulamalarının gecikeceğini düşünürken, yemin töreninin ardından yaptığı açıklamada Trump Meksika ve Kanada'ya 1 Şubat itibarıyla %25 gümrük vergisi uygulamayı değerlendirdiğini söyledi. ABD endeksleri Martin Luther King tatili sebebiyle dün kapalıydı.

 

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kanada ve Meksika'ya yönelik gümrük vergilerin yakın zamanda uygulayacağını açıklamasının ardından dünkü yatay seyrinin ardından kayıplarla karşılaştı. Dolar endeksi dünkü yatay kapanışının ardından bugün %0.58 kayıpla 108.708 seviyesinden işlem görüyor. Euro dün dolar karşısında günü % 1.39 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.62 kayıpla $1.0349 seviyesinden işlem görüyor. Sterlin dün dolar karşısında günü %0.03 seviyesinde kayıpla tamamlamasının ardından bugün %0.74 kayıpla $1.2232 seviyesinden işlem görüyor.

 

Petrol fiyatları, Asya işlemlerinde belirgin bir değişim göstermezken yatırımcılar Trump'ın gümrük vergileri ve ABD'nin petrol ile doğalgaz üretimini artırmaya yönelik planlarını değerlendirdi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %1.78 gerileyerek 78.72 dolar seviyesinde işlem gördü.

 

3M LME bakır dün yemin ederek görevine başlayan Donald Trump'ın, ABD'nin ticaret ortaklarına gümrük vergisi uygulamayacağını söylemesinin ardından %0.92 primle $9266 seviyesinden günü tamamladı. Bakır fiyatları bugün ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'nin 1 Şubat'tan itibaren Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata %25 gümrük vergisi uygulayabileceğini söylemesinin ardından olası ticaret savaşlarının mevcut ticaret akışlarını olumsuz etkileme riski yeniden ortaya çıkınca $9179 seviyesinden %0.94 kayıpla işlem görüyor.


HABERLER

 

Çin'in Aralık ayındaki rafine bakır üretimi, ülkenin Ulusal İstatistik Bürosu'nun yayınladığı verilere göre bir önceki yıla göre %4,3 artarak 1,24 milyon metrik tona ulaştı.

 

İstatistik Bürosu'nun yayınladığı verilere göre, Kazakistan'ın 2024 yılı rafine bakır üretimi bir önceki yıla göre %14,1 artarak 465,694 metrik tona ulaştı

 

Codelco'nun üretimi, 2024'te 1,328 milyon tona ulaştı, bu hedef aralığının en düşük seviyesi ve 2023'teki çeyrek asırlık düşük seviyeden yaklaşık 3.500 ton daha yüksek.

 

Antofagasta, 2024 bakır üretiminde beklentilerin altında kalarak %1'lik bir artışla 664.000 metrik tona ulaştığını bildirdi.

 

Zambiya'nın 2024 yılı bakır üretiminin 770.000 tonun üzerinde olduğu hükümet tarafından açıklandı.

 

ING'de emtia analisti olan Ewa Manthey, "Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönmesiyle birlikte endüstriyel metaller için aşağı yönlü riskler arttı ve olası ABD tarifeleri ile güçlü doların talebi etkilemesi muhtemel" dedi.

 

"Bakır, Çin Devlet Şebekesi Şirketi'nin bu yıl rekor harcama sözü vermesinin ardından bir miktar destek buldu. Ülkenin en büyük şebeke operatörünün, yeni rüzgar ve güneş panellerini ulusal şebekeye bağlamak için yaklaşık 650 milyar yuan (88,71 milyar $) harcaması muhtemel," ANZ Research bir notta belirtti.

 

3ay vadeli LME bakır fiyatı ve LME bakır stoklarına ait grafik aşağıda sunulmuştur;


Hazırlayan: ER-BAKIR A.Ş. Ticari Grup Müdürlüğü, Hedging Şefliği

NOT: Bu çalışma; ER-BAKIR tarafından düzenli olarak izlenen kaynakların derlenmesi ve LME Brokerleri ile yapılan günlük piyasa

değerlendirmeleri sonucunda hazırlanmış olup, sadece bir gösterge niteliği taşımaktadır. Bu çalışmada yer alan her türlü tablo ve grafikler, Er-bakır A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Söz konusu tablo ve grafikler, güvenilir olduğu düşünülen kaynaklardan derlenmekle birlikte; doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle, bu çalışmada yer alan LME bilgilerinin yer aldığı tablo ve grafiklerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu tablolara dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak doğrudan veya dolaylı her türlü maddi/manevi zararlar ve masraflardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zarar ve masraflardan dolayı Er-bakır A.Ş. sorumlu tutulamaz.



86 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page