Haftalık LME Bakır Bülteni-(20. Hafta 2025)
- aaksoy
- 20 May
- 4 dakikada okunur
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde ABD’nin gümrük vergilerinde uygulamaya başladığı anlaşmaların gidişatının yanı sıra makro veriler vardı.
Asya borsaları geride bıraktığımız haftaya ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin ardından resesyon endişelerinin azalmasıyla primli başladı. ABD, Çin'den ithal ettiği ürünlere Nisan'da getirdiği ek gümrük vergilerini %145'ten %30'a, Çin ise ABD'den ithal ettiği ürünlere getirdiği ek gümrük vergilerini %125'ten %10'a düşürmek üzere anlaştı. İki ülke arasındaki anlaşma 90 gün geçerli olacak. Asya borsaları, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ara verilmesiyle artan risk iştahının desteğiyle hafta boyunca primli seyrini sürdürdü. Asya borsaları, hafta sonuna doğru ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin sağladığı iyimserlik gittikçe azalırken ve Alibaba'nın açıkladığı beklentinin altında kalan bilançonun etkisiyle kayıplarla karşılaşsa da haftayı primli tamamladı. Alibaba'nın çeyrek dönem gelirlerinin yatırımcı beklentilerinin altında kaldığını açıklamasının ardından şirketin hisseleri %6.8 geriledi.
ABD borsaları ise ABD ile Çin arasında geçici bir ticari ateşkes ilan edilmesinden bulduğu destekle geride bıraktığımız hafta yükseldi. Yenilenen ticaret diyaloğu risk duyarlılığını artırdı ve sektör rotasyonlarına yol açtı. Makro veri tarafında ise ABD'de Salı günü açıklanan TÜFE ve Çarşamba açıklanan ÜFE verileri de enflasyonda düşüşü işaret etmesiyle, ek gümrük vergilerinin enflasyona yol açabileceğine dair endişeler azaldı. Perakende satış rakamlarında görülen zayıflık talep koşullarına dair soru işaretlerini beraberinde getirirken ABD borsaları haftayı primli tamamlarken 3 büyük endeks %3-7 arasında artıda haftayı tamamladı.
ABD'de TÜFE Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2.3 ile beklentilerden az yükseldi. Reuters anketine katılan analistler TÜFE'nin yıllık bazda %2.4 artacağını tahmin ediyorlardı. ABD'de üretici fiyat endeksi Nisan'da aylık bazda%0.2 olan beklentilerin üzerinde %0.5 geriledi. Yıllık üretici enflasyonu ise %2.4 olarak gerçekleşti. Beklenti %2.5 seviyesindeydi. Perakende satışlarda piyasada değişim beklentisi olmamasına rağmen Nisan'da satışlar %0.1 arttı. İşsizlik maaşı başvuruları da 229 bin ile beklentilere paralel geldi.
ABD'nin bazı ticaret anlaşmaları kapsamında ve açıklanan verilerin beklentilerde karışıklığa sebep olsa da hafta boyunca seyrettiği volatil sürecin ardından haftayı primli tamamladı. Dolar endeksi, haftayı %0.75 primle 101.092 seviyesinden tamamladı. Euro dolar karşısında haftayı %0.75 kayıpla $1.1163 seviyesinden tamamladı. Sterlin dolar paritesi ise haftayı %0.24 primle $1.3272 seviyesinden tamamladı.
Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin azalmasıyla haftayı %2.35 yükselerek 65.41 seviyesinden tamamlasa da İran petrolünün piyasaya geri dönme olasılığı kazanımları sınırladı.
3M LME bakır, geride bıraktığımız hafta $9430-$9664 aralığında seyretti. Bakır fiyatları Çin-ABD arasındaki gümrük vergisi ateşkesinin desteğiyle $9664 seviyesine kadar yükseldi ancak metale yönelik uzun vadeli talebe ilişkin endişelerin baskısıyla $9430 seviyesine kadar geriledi ve haftayı %0.01 primle $9440 seviyesinden tamamladı.

Asya borsaları yeni haftada yükselirken yatırımcıların gündeminde dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin borcuna ilişkin endişeler ve ticaret anlaşmaları yer alıyor.
Çin Merkez Bankası(PBOC) Ekim'den bu yana ilk kez borçlanma faizini düşürürken Çin'deki en büyük beş kamu bankası da mevduat faizlerini düşürdü. PBOC bir yıl vadeli kredi faizini (LPR) 10 baz puan düşürerek %3'e, beş yıl vadeli LPR faizini de yine 10 baz puan düşürerek %3.5'e indirdi.
Piyasalar ABD kongresinde vergilerin düşürülmesine ilişkin yasa tasarısına ilişkin tartışmaları izleyecek. Tasarının bu hafta oylanması bekleniyor. Tasarının onaylanması durumunda ABD Başkanı Donald Trump'ın 2017'de getirdiği vergi indirimlerinin süresi uzarken, gelecek 10 yılda ABD'nin borcu da 3 ila 5 trilyon artabilir. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's geçen hafta ABD'nin 36 trilyon dolara kadar çıkan borcuna ilişkin endişeleri gerekçe göstererek ülkenin kredi notunu düşürdü. Analistler, ABD'nin ticaret anlaşmalarına ilişkin bir işaret olmaması nedeniyle piyasaların yön bulmakta zorlandığını belirtiyorlar. Nasdaq endeksi %0.02, S&P 500 endeksi %0.09 ve Dow Jones endeksi %0.32 seviyesinde primlerle günü tamamladı.
Dolar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiye ilişkin temkinli tutumuyla gerilemesinin ardından bugün yatay seyretti. Dolar endeksi dün günü %0.14 kayıpla tamamlamasının ardından bugün 100.287 seviyesinden %0.24 kayıpla işlem görüyor. Euro dün dolar karşısında günü %0.71 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.03 primle $1.1245 seviyesinden işlem görüyor. Sterlin dün dolar karşısında günü %0.64 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.02 primle $1.3360 seviyesinden işlem görüyor.
Petrol fiyatları belirgin bir değişim göstermezken işlemciler, İran'ın nükleer programına ilişkin görüşmelerinde, ABD ile İran arasında olası bir aksaklık çıkmasının arz üzerindeki olası etkisini, Asya'da güçlü fiziki talebi ve Çin ekonomisine ilişkin temkinli beklentileri izliyor. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.26 gerileyerek 65.37 dolar seviyesinde işlem gördü.
Bakır fiyatları bugün ABD ile metalin en büyük tüketicisi Çin arasındaki 90 günlük gümrük vergisi ateşkesine yönelik iyimserliğin azalmasıyla $9510.5 seviyesinden %0.06 kayıpla işlem görüyor.
HABERLER
İstatistik Bürosu'nun açıkladığı verilere göre, Kazakistan'ın rafine bakır üretimi Ocak-Nisan 2025 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %0.7 azalarak 158,761 metrik ton olarak açıkladı.
Dünyanın en büyük bakır üreticisi olan Şili, merkez bankasının yaptığı açıklamaya göre, Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %8.2 artışla bakır ihraç etti.
JP Morgan yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci yarısında bakır fiyatlarının ton başına ortalama $9.225 olacağını öngördüğünü açıkladı.
ANZ Research, Çinli alıcıların karşılıklı tarifelerin askıya alınmasının ardından ABD'den bakır hurdası ithal etmek için çabaladığını söyledi.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ticaret görüşmelerinde "önemli ilerleme" sağlandığını belirtirken, Çinli yetkililer tarafların "önemli bir mutabakat" sağladığını ve yeni bir ekonomik diyalog forumu başlatma konusunda anlaştıklarını söyledi.
3ay vadeli LME bakır fiyatı ve LME bakır stoklarına ait grafik aşağıda sunulmuştur;

Hazırlayan: ER-BAKIR A.Ş. Ticari Grup Müdürlüğü, Hedging Şefliği
NOT: Bu çalışma; ER-BAKIR tarafından düzenli olarak izlenen kaynakların derlenmesi ve LME Brokerleri ile yapılan günlük piyasa değerlendirmeleri sonucunda hazırlanmış olup, sadece bir gösterge niteliği taşımaktadır. Bu çalışmada yer alan her türlü tablo ve grafikler, Er-bakır A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Söz konusu tablo ve grafikler, güvenilir olduğu düşünülen kaynaklardan derlenmekle birlikte; doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle, bu çalışmada yer alan LME bilgilerinin yer aldığı tablo ve grafiklerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu tablolara dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak doğrudan veya dolaylı her türlü maddi/manevi zararlar ve masraflardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zarar ve masraflardan dolayı Er-bakır A.Ş. sorumlu tutulamaz.
Comments