top of page

Haftalık LME Bakır Bülteni-(34. Hafta 2024)

Yazarın fotoğrafı: Er-BakırEr-Bakır

Güncelleme tarihi: 7 Oca

Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde ABD ve Çin’de açıklanan verilerin yanı sıra ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısının tutanakları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın

açıklamaları vardı.


Asya borsaları, haftaya temkinli başlasa da Çin Merkez Bankası bir ve beş yıllık kredi ana faiz oranı için sabit tutmasının ardından kayıplarla karşılaştı. Bununla birlikte Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) başkanı Kazuo Ueda, merkez bankasının ekonomi ve fiyatların tahminlerine paralel hareket etmesi halinde faizleri artırmaya hazır olduğunu söylemesiyle Asya borsaları haftayı kayıplarla tamamladı.


Önceki hafta gelen verilerin ardından piyasalardaki hem enflasyon hem de büyüme beklentilerinin tekrar iyimser tarafa döndüğünü göstermesiyle ABD endeksleri geride bıraktığımız haftaya primli başladı. Fed’in son toplantısının tutanaklarında faiz indirimine yatkın olan ifadeler çıkmasının ardından hafta ortasında ABD endeksleri kazanımlarını artırdı. Amerikan endeksleri Jackson Hole toplantısı öncesi sakin seyrini korudu. Haftanın son günü olan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’da Powell’ın konuşması haftanın en önemli gelişmesiydi. Powell açıklamalarında para politikasında değişiklik için “zamanı geldi” açıklamasında bulunurken istihdamdaki yavaşlamaya rağmen istihdam piyasasında daha büyük bir yavaşlama beklemediklerini belirtti.


Powell’ın faiz indirimlerine yeşil ışık yakmasının ardından ABD endeksleri haftayı primlerle

tamamladı.


ABD'de imalat ve hizmet sektörlerini birlikte değerlendiren öncü bileşik satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos'ta şirketlerin yüksek fiyatları tüketicilere yansıtmakta zorlanmaya devam etmesiyle son 4 ayın en düşük seviyesi olan 54.1'e geriledi. Bu gerileme, enflasyonun önümüzdeki aylarda düşüş eğilimini sürdüreceği ihtimalini kuvvetlendirdi. Hizmetler sektörü alt endeksi Ağustos ayında 55.2 ile 54.0 seviyesindeki beklentilerin üzerinde açıklandı. Temmuz ayında 49.6 seviyesini gören imalat PMI ise Ağustos ayında 8 ayın dip seviyesi olan 48 seviyesine geriledi.


Dolar, Fed'in gevşeme yanlısı tutumu ve ABD istihdam piyasasındaki zayıflık işaretlerinin faiz

indirimi beklentilerini kuvvetlendirmesiyle euro ve sterlin karşısında bir yıldan uzun sürenin dip seviyesine yakın işlem gördü. Dolar endeksi, haftayı %1.70 kayıpla 100.718 seviyesinden

tamamladı. Euro dolar karşısında haftayı %1.47 primle $1.1190 seviyesinden tamamladı. Sterlin dolar paritesi ise haftayı %2.05 primle $1.3209 seviyesinden tamamladı.


Petrol fiyatları, ABD'de yakıt stoklarının azalmasına rağmen küresel talebe ilişkin endişelerin

piyasa üzerinde baskı oluşturmasıyla hafta boyunca gerileyerek haftayı %0.83 seviyesinde kayıpla 79.02 dolardan tamamladı.


3M LME bakır, geride bıraktığımız hafta $9120-$9299.5 aralığında seyretti. Haftaya primli başlasa da yatırımcıların short pozisyonları kapatma rallisinin sona ermesi ve başlıca tüketici Çin'deki talep endişelerinin devam etmesiyle baskı altında kalarak $9120 seviyesine kadar geriledi. Powell'ın açıklamalarının ve ABD’de iyi gelen verilerin ABD’de resesyon endişelerinin azaldığını işaret etmesiyle primlenerek haftayı %1.31 primle $9298 seviyesinden tamamladı.



Asya borsaları yapay zeka devi Nvidia'nın bilançosu öncesinde gerilerken yatırımcılar ABD'de kısa vadede başlayacak faiz indirimlerini değerlendirdi. Ortadoğu'da yükselen gerilim ve arz endişeleri nedeniyle risk iştahı azaldı.


Yatırımcı iştahı üzerinde baskı oluşturan bir diğer unsur da ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB)

ardından Kanada'nın da Çin'den ithal elektrikli araçlara %100 gümrük vergisi getireceğini

açıklaması oldu. Kanada, Çin'den ithal çelik ve alüminyuma da %25 vergi uygulayacak.

Piyasalar, Fed'in gelecek ay 25 baz büyüklüğünde faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle

bakarken, gelecek üç para politikası toplantısında 100 baz puan büyüklüğünde indirim bekliyor.


Nvidia'nın yarın açıklayacağı bilanço öncesinde yatırımcıların endişeli bekleyişi sürerken çip

üreticisinin yüksek beklentilerin biraz bile altında kalması, yatırımcıların yapay zeka destekli borsa yükselişlerine olan güvenini sarsabilir.


ABD endeksleri haftaya yatay bir başlangıç yaptılar. Nasdaq endeksi %0.85 ve S&P 500 endeksi %0.32 seviyesinde kayıplarla Dow Jones endeksi ise %0.16 seviyesinde primle günü tamamladı.


Ortadoğu'daki gerilime ilişkin devam eden endişelerin yatırımcıların ABD'de faiz indirimlerine dair iyimserliğini kısmen dengelemesiyle dolar değerini korumaya çalıştı. Dolar endeksi dünkü %0.14 seviyesindeki primle ardından bugün %0.01 primle 100.863 seviyesinden işlem görüyor. Euro dün dolar karşısında günü %0.26 seviyesinde kayıpla tamamlamasının ardından bugün %0.05 kayıpla $1.1155 seviyesinden işlem görüyor. Sterlin dün dolar karşısında günü %0.14 seviyesinde kayıpla tamamlamasının ardından bugün %0.13 primle $1.3207 seviyesinden işlem görüyor.


Petrol fiyatları, üst üste üç işlem gününde Ortadoğu'da çatışmaların yayılacağı korkusu ve Libya'da petrol sahalarının kapatılmasıyla oluşan arza ilişkin endişelerle %7'den fazla yükselmesinin ardından kazanımlarını durdurarak Asya işlemlerinde geriledi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.16 gerileyerek 81.3 dolar seviyesinde işlem gördü.

Londra Metal Borsası 26 Ağustos tarihinde, Banka Tatili nedeniyle, kapalıydı. 3M LME bakır

ABD'de Eylül ayında faiz oranlarında olası bir indirim yapılmasının kırmızı metale olan talebi

artırmasına yardımcı olabileceği yönündeki iyimserlikle yaklaşık altı haftanın en yüksek seviyesine desteklenerek %1.02 primle $9392 seviyesinden işlem görüyor.


HABERLER


Uluslararası Bakır Çalışma Grubu (ICSG) son aylık bülteninde, küresel rafine bakır piyasasının

Mayıs ayındaki 63.000 metrik ton fazlalığa kıyasla Haziran ayında 95.000 metrik ton fazlalık

gösterdiğini, belirtti.


ICSG, yılın ilk 6 ayında piyasanın bir önceki yılın aynı dönemindeki 115.000 metrik ton fazlalığa kıyasla 488.000 metrik ton fazlalık gösterdiğini belirtti.


Haziran ayında dünya rafine bakır üretimi 2,31 milyon metrik ton iken, tüketim 2,21 milyon metrik tondu.


ICSG, Çin antrepolarındaki envanterdeki değişikliklere göre ayarlandığında, Mayıs ayındaki

76.000 metrik ton fazlalığa kıyasla Haziran ayında 100.000 metrik ton fazlalık olduğunu belirtti.

Yerel veri sağlayıcısı Shanghai Metal Market'e göre Çin, yılın ilk yarısında 5,9 milyon ton rafine

bakır üretti. Bu, yıllık bazda %6,5'lik bir büyümeyi temsil ediyor ve bu da 359.100 tonluk ekstra bir artışa denk geliyor.


Peru'da faaliyet gösteren madencilik şirketlerinin bu yıl muhtemelen 2,7 ila 2,8 milyon ton bakır üreteceğini büyük bir madencilik grubu SNMPE'nin başkanı Salı günü söyledi ve öngörülen üretimin hükümetin 3 milyon tonluk hedefinin altında kalması bekleniyor.


3ay vadeli LME bakır fiyatı ve LME bakır stokları grafiği;



1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page