top of page

Haftalık LME Bakır Bülteni-(17. Hafta 2026)

Geride bıraktığımız hafta global piyasalar ABD- İsrail ve İran arasındaki devam eden çatışmaların gidişatı ile yön buldu.

 

Geçen hafta Asya piyasaları, İran’daki savaşın sona erebileceğine yönelik iyimser beklentilerle pozitif başladı. Ancak artan jeopolitik gerilim, Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğinde yaşanan aksaklıklar ve İsrail-Lübnan hattındaki kırılgan ateşkes, hafta boyunca dalgalı bir seyir yarattı. Çin Merkez Bankası’nın 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarını sabit tutması piyasalara sınırlı etki ederken, İran’ın ABD ile barış görüşmelerine açık olabileceğine dair haber akışı ve Trump’ın ateşkesi uzatma açıklaması risk iştahını destekledi. Ayrıca yapay zeka sektörüne yönelik güçlü beklentiler teknoloji hisselerine alım getirdi. Genel olarak, değişen jeopolitik gelişmeler nedeniyle temkinli ancak dalgalı bir görünüm sergileyen Asya borsaları haftayı sınırlı yükselişle tamamladı.

 

Geçen hafta ABD piyasaları, Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilim, ABD-İran ateşkesine dair belirsizlikler ve Hürmüz Boğazı kaynaklı risklerle temkinli başladı. Fed başkan adayı Kevin Warsh’ın faiz indirimi konusunda net mesaj vermemesi ve enflasyona karşı temkinli duruşu, para politikası beklentilerinde öne çıktı. Hafta boyunca ABD-İran müzakerelerine ilişkin belirsizlikler piyasalarda dalgalanmaya neden olurken, hisse senetlerinde sınırlı satış baskısı görüldü. Trump’ın ateşkesi uzatma kararı ve hafta sonunda müzakerelerin yeniden başlayabileceğine dair iyimserlik ise risk iştahını destekledi. Genel olarak ABD piyasaları, hafta içindeki oynaklığa rağmen haftayı toparlanma eğilimiyle tamamladı.

 

Dolar, ABD ile İran arasında duraksayan barış müzakereleri, Ortadoğu'da gerilimin kısa sürede azalacağı yönünde beklentileri düşürürken son üç haftada ilk kez haftayı artıda kapattı. Dolar endeksi, haftayı %0,44 primle 98,533 seviyesinden tamamladı. EUR/USD paritesi haftayı %0,36 kayıpla 1,1720 seviyesinden tamamladı. GBP/USD paritesi ise haftayı %0,12 primle 1,3531 seviyesinden tamamladı.

 

Petrol fiyatları, İran'ın komandoların Hürmüz Boğazı'nda bir kargo gemisine indiğini gösteren görüntüleri yayımlaması ve İran hava savunma sistemlerinin "düşman hedeflere" müdahalede bulunduğu haberlerinin ardından Ortadoğu'da çatışmaların yeniden tırmanacağı endişeleriyle yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı haftayı %16,54 seviyesinde primle 105,33 dolardan tamamladı.

 

3M LME bakır, geride bıraktığımız hafta 13.139-13.481,5 dolar/ton aralığında seyretti. Bakır fiyatları hafta başında ABD ve İran arasında yeniden başlayacak barış görüşmeleri olasılığını değerlendirirken ve Fed Başkanı adayı Kevin Warsh'ın Senato onay oturumundan faiz oranlarına ilişkin ipuçları beklerken, temkinli seyretti. Fakat hafta sonu yaklaşırken ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la hızla sona ermekte olan ateşkesi uzatmak istemediğini söylemesi ve ABD'nin uluslararası sularda bir İran petrol tankerine el koymasının ardından Ortadoğu’daki gerilimin tekrar yükselmesi ve dolardaki primli seyrin baskısıyla haftayı %0,45 kayıpla 13.289 dolar/ton seviyesinden tamamladı.



Yeni haftanın ilk işlem gününde, İran'ın ABD'ye Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasıyla bağlantılı yeni bir teklif sunduğu yönündeki haberlerin ardından, Asya borsaları yükseldi. Bugün ise Ortadoğu'daki jeopolitik gerilimi takip ederken belirgin bir değişim göstermeyerek yatay seyretti.

 

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun açıkladığı verilere göre sanayi kârları Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre %15,8 arttı.

 

Yatırımcılar hem jeopolitik gelişmeler hem de yaklaşan büyük teknoloji şirketi bilançolarına odaklandı. Özellikle “Magnificent Seven” olarak adlandırılan mega ölçekli şirketlerin sonuçları, mevcut rallinin sürdürülebilirliği açısından kritik görülüyor. Bunun yanında merkez bankalarının faiz kararları ve petrol kaynaklı enflasyon riski fiyatlamalarda temkinli duruşa neden oldu. Nasdaq endeksi %0,20 ve S&P 500 endeksi %0,12 seviyesinde primlerle ve Dow Jones endeksi ise %0,13 seviyesinde kayıpla haftanın ilk işlem gününü tamamladı.

 

Dolar Mart ayında Ortadoğu'daki çatışmaların güvenli liman talebini artırmasından destek buldu. Dolar endeksi dünkü %0,04 lük kaybının ardından bugün 98,716 seviyesinden %0,22 artışla, EUR/USD paritesi %%0,21 kayıpla 1.1695, GBP/USD paritesi ise %0,29 kayıpla 1.3491 seviyesinde işlem görüyor.

 

Altın fiyatları, yatırımcılar Ortadoğu'daki çatışmaların ve barış görüşmelerindeki duraksamanın bu hafta toplanan merkez bankalarının faiz beklentileri üzerindeki etkilerini izlerken geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı %1,99 gerileyerek 4,588.73 dolar seviyesinde işlem gördü. Gümüşün spot piyasadaki ons fiyatı %3,15 düşüşle 73,10 dolara geriledi.

 

Petrol fiyatları, ABD ile İran arasındaki çatışmaları sonlandırmaya yönelik görüşmelerin tıkanması ve Hürmüz Boğazı'nın büyük ölçüde kapalı kalmasıyla dün kaydedilen kazanımları artırarak %1 yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %1.21 yükselerek 109.54 dolar seviyesinde işlem gördü.

 

3M LME bakır dün İran'ın ABD'ye Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasıyla bağlantılı yeni bir teklif sunduğu yönündeki haberlerin ardından destek bulsa da gün sonu kazanımlarını geri vererek günü 13.226,5 dolar/ton seviyesinden %0,47 kayıpla tamamladı. Bakır fiyatları bugün ise ABD-İran barış görüşmelerindeki belirsizlik ve İran'ın yeni bir önerisiyle Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılabileceği beklentisiyle devam ederken; savaşın hızlı bir şekilde sona ermesi konusundaki belirsizlik kayıpları sınırladı ve %1,62 kayıpla 13.012 dolar/ton seviyesinden işlem görüyor.


HABERLER


     Uluslararası Bakır Çalışma Grubu yaptığı açıklamada, 2026 yılı için dünya genelinde yaklaşık 96.000 metrik ton, 2027 yılı için ise 377.000 ton rafine bakır fazlası olduğunu bildirdi.

 

-        Ortadoğu'daki savaş da dahil olmak üzere jeopolitik risklerin ve ticaret akışlarındaki değişikliklerin piyasa dengelerini etkileyebileceği konusunda uyardı.

 

-        Grup ayrıca, dünya bakır madeni üretiminin 2026 yılında %1,6 oranında artacağını ve üretim büyümesinin 2027 yılında %2,3'e yükseleceğini belirtti.

 

     Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) verilerine göre, Mart ayında Çin rafine bakır üretimi yıllık bazda %8,7 artarak 1,33 milyon metrik tona ulaştı ve Aralık ayında kırılan rekoru aştı.

 

     Ticaret firması Traxys'in başkanı yaptığı açıklamada, bakır fiyatlarının bu yıl yükselmeyebileceğini ancak üç yıl içinde muhtemelen rekor seviye olan 15.000 dolar/metrik tona ulaşacağını söyledi.

 

     Anglo American, Los Bronces ve Collahuasi madenlerindeki daha yüksek üretim sayesinde ilk çeyrek bakır üretiminde %1'lik bir artış kaydetti ve yıllık üretim beklentisini değiştirmedi.

 

-        Şirket, 31 Mart'ta sona eren üç aylık dönemde 170.000 ton bakır üretmesinin ardından (bir önceki yıla göre bin ton artış), yıl için 700.000 ila 760.000 ton arasında bakır üretmeyi bekliyor.

 

     Reuters anketine katılan finans kuruluşlarının 2026-2027 yılı için ortalama cash settlement fiyat ve 2026-2027 yılları için piyasa dengesi tahminleri aşağıdaki gibidir.


     3ay vadeli LME bakır fiyatı ve LME bakır stoklarına ait grafik aşağıda sunulmuştur;

Hazırlayan: ER-BAKIR A.Ş. Ticari Grup Müdürlüğü, Hedging Şefliği

NOT: Bu çalışma; ER-BAKIR tarafından düzenli olarak izlenen kaynakların derlenmesi ve LME Brokerleri ile yapılan günlük piyasa değerlendirmeleri sonucunda hazırlanmış olup, sadece bir gösterge niteliği taşımaktadır. Bu çalışmada yer alan her türlü tablo ve grafikler, Er-bakır A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Söz konusu tablo ve grafikler, güvenilir olduğu düşünülen kaynaklardan derlenmekle birlikte; doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle, bu çalışmada yer alan LME bilgilerinin yer aldığı tablo ve grafiklerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu tablolara dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak doğrudan veya dolaylı her türlü maddi/manevi zararlar ve masraflardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zarar ve masraflardan dolayı Er-bakır A.Ş. sorumlu tutulamaz.



 
 
 

Yorumlar


bottom of page