Haftalık LME Bakır Bülteni-(16. Hafta 2026)
- aaksoy
- 7 gün önce
- 4 dakikada okunur
Geride bıraktığımız hafta global piyasalar, açıklanan önemli makroekonomik veriler ve ABD–İsrail–İran hattındaki jeopolitik gelişmelerin seyrine bağlı olarak yön buldu.
Asya piyasaları haftaya, Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı’nı abluka altına alma tehdidi ve ABD–İran barış görüşmelerinin başarısızlığıyla zayıf bir başlangıç yaptı. Ancak ABD’nin Tahran ile müzakerelere devam edeceğini açıklaması kayıpların geri alınmasını sağladı. Bölge borsaları, yeniden görüşme beklentileriyle toparlandı. Çin ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yıllık %5 büyüme kaydetmesi beklentileri aşarak endeksleri destekledi. Haftanın sonuna doğru artan iyimserlik ve ateşkes beklentileriyle Asya piyasaları haftayı pozitif bölgede tamamladı. Öte yandan Çin’de Mart ayı ihracatı yıllık %2,5 artışla beklentilerin altında kalırken, ithalat %27,8 ile güçlü bir sürpriz yaptı.
ABD piyasaları haftaya Trump’ın İran ile müzakere sürecine dair olumlu mesajlarıyla yükselişle başladı. Mart ayı ÜFE verisinin %0,5 artışla %1,1’lik beklentinin altında kalması da risk iştahını destekledi. ABD–İran görüşmelerinin yeniden başlayabileceğine dair beklentiler ve İsrail–Lübnan hattında ateşkes ihtimali, jeopolitik risk algısını azalttı. Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılabileceğine yönelik haber akışı da küresel risk iştahını güçlendirdi. Tüm bu gelişmelere rağmen piyasalarda temkinli duruş korunurken, ABD endeksleri haftayı güçlü yükselişlerle tamamladı.
Dolar, Lübnan–İsrail ateşkesi ve ABD–İran görüşme ihtimalinin etkisiyle güvenli liman talebinin zayıflaması sonucu ikinci haftayı da düşüşle kapattı. Dolar endeksi haftayı %0,56 kayıpla 98,098 seviyesinden tamamladı. EUR/USD paritesi %0,37 artışla 1,1762’ye, GBP/USD ise %0,42 yükselişle 1,3414 seviyesine çıktı.
Petrol fiyatları, İsrail–Lübnan ateşkesinin başlaması ve ABD–İran görüşme ihtimalinin artmasıyla haftayı kayıpla tamamladı. Brent petrol haftayı %5,06 düşüşle 90,38 dolar/varil seviyesinde kapattı.
LME bakır fiyatları hafta boyunca 12.683–13.392,5 dolar/ton aralığında hareket etti. ABD–İran görüşmelerine dair iyimserlik ve Orta Doğu’daki tansiyonun azalabileceği beklentisiyle 13.392,5 dolar/ton seviyesine kadar yükselen bakır, bu seviyeden gelen kâr realizasyonları ve doların kısmi toparlanmasıyla kazanımlarının bir kısmını geri verdi. Haftayı %3,83 artışla 13.349 dolar/ton seviyesinde tamamladı.

Yeni haftada Asya borsaları, İran’da çatışmaları sona erdirebilecek diplomatik çözüm beklentileriyle tarihi zirvelerine yakın seviyelerde seyrederken, artan jeopolitik gerilim Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğini yeniden sekteye uğratarak risk iştahını sınırladı. Çin Merkez Bankası, 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarını (LPR) sırasıyla %3 ve %3,5 seviyelerinde sabit bıraktı.
Piyasaların odağında ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed başkanlığı için aday gösterdiği Kevin Warsh’ın Senato onay süreci yer alıyor. Sürecin para politikasına ilişkin beklentiler üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
ABD borsaları haftaya düşük işlem hacmi ve temkinli bir görünümle başladı. Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin yeniden yükselmesiyle Nasdaq %0,26, S&P 500 %0,24 ve Dow Jones %0,01 oranında düşüşle günü tamamladı.
ABD–İran arasında olası anlaşma beklentileriyle yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesi dolar ve yen üzerinde baskı yarattı. Dolar endeksi yatay seyrin ardından 98,127 seviyesinden %0,03 artışla işlem görüyor. EUR/USD paritesi %0,25 düşüşle 1,1757, GBP/USD paritesi ise %0,16 düşüşle 1,3511 seviyesinde.
Değerli metaller tarafında altın, ABD–İran gerilimine dair gelişmelerin yakından takip edilmesiyle geri çekildi. Spot altın fiyatı %0,63 düşüşle 4.790,76 dolar/ons seviyesinde işlem görüyor.
Petrol fiyatları, ABD–İran arasında bu hafta görüşme yapılabileceğine yönelik beklentilerle önceki kazanımlarını korumaya çalıştı. Dün ABD’nin İran’a ait bir petrol tankerine el koyduğuna dair haber akışı ve İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapattığı yönündeki gelişmeler fiyatları sert yükseltmişti. Brent petrol, %5,6’lık yükselişin ardından %0,10 primle 95,58 dolar/varil seviyesinde.
LME bakır, Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğinin yeniden aksamasıyla dün baskı altında kalarak günü 13.245 dolar/ton seviyesinden %0,78 kayıpla tamamladı. Bugün ise ABD–İran görüşme ihtimali ve Fed başkanlığı sürecine ilişkin belirsizliklerle temkinli seyir öne çıkıyor. Bakır fiyatları %0,20 primle 13.272 dolar/ton seviyesinde işlem görüyor.
HABERLER
Resmi verilere göre, Çin'in rafine bakır üretimi Mart ayında rekor seviyeye ulaştı. Üretim yan ürünü sülfürik asit fiyatlarındaki artışın da etkisiyle, bakır üreticilerinin üretimde azalma vaatleri boşa çıktı.
- Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) verilerine göre, Mart ayında rafine bakır üretimi yıllık bazda %8,7 artarak 1,33 milyon metrik tona ulaştı ve Aralık ayındaki rekoru aştı.
- İlk çeyrek üretimi de 3,79 milyon ton ile rekor seviyeye ulaştı.
Peru Enerji ve Maden Bakanlığı yaptığı açıklamada, ülkenin bakır üretiminin Şubat ayında bir önceki yıla göre %2,9 artarak 223.263 metrik tona ulaştığını bildirdi.
- Peru, dünyanın üçüncü büyük bakır üreticisidir.
Kazakistan İstatistik Bürosu'nun açıkladığı verilere göre, ülkenin rafine bakır üretimi Ocak-Mart 2026 döneminde bir önceki yıla göre %5 oranında azaldı.
Citi, ABD-İran çatışmasındaki gerilimin azalmasının, küresel büyüme ve talepte büyük bir şok riskini önemli ölçüde azalttığını gerekçe göstererek, 0-3 aylık bakır fiyat tahminini metrik ton başına 13.000 dolara revize etti ve diğer bazı endüstriyel metaller için tahminlerini yükseltti.
3ay vadeli LME bakır fiyatı ve LME bakır stoklarına ait grafik aşağıda sunulmuştur;

Hazırlayan: ER-BAKIR A.Ş. Ticari Grup Müdürlüğü, Hedging Şefliği
NOT: Bu çalışma; ER-BAKIR tarafından düzenli olarak izlenen kaynakların derlenmesi ve LME Brokerleri ile yapılan günlük piyasa değerlendirmeleri sonucunda hazırlanmış olup, sadece bir gösterge niteliği taşımaktadır. Bu çalışmada yer alan her türlü tablo ve grafikler, Er-bakır A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Söz konusu tablo ve grafikler, güvenilir olduğu düşünülen kaynaklardan derlenmekle birlikte; doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle, bu çalışmada yer alan LME bilgilerinin yer aldığı tablo ve grafiklerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu tablolara dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak doğrudan veya dolaylı her türlü maddi/manevi zararlar ve masraflardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zarar ve masraflardan dolayı Er-bakır A.Ş. sorumlu tutulamaz.

Yorumlar