Haftalık LME Bakır Bülteni-(21. Hafta 2025)
- aaksoy
- 1 gün önce
- 4 dakikada okunur
Geride bıraktığımız hafta piyasaların gündeminde küresel büyüme endişelerinin yanı sıra makro veriler vardı.
Global piyasalar geride bıraktığımız haftaya dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin borcuna ilişkin endişelerin baskısıyla başladı. Asya borsalarında ticaret anlaşmalarına ilişkin yeni gelişme olmaması risk iştahını sınırladı. Çin’in borçlanma faizini düşürmesi Asya endekslerine destek olsa da haftayı kayıplarla tamamlamasına engel olamadı.
Çin Merkez Bankası (PBOC) Ekim'den bu yana ilk kez borçlanma faizini düşürürken Çin'deki en büyük beş kamu bankası da mevduat faizlerini düşürdü. PBOC bir yıl vadeli kredi faizini (LPR) 10 baz puan düşürerek %3'e, beş yıl vadeli LPR faizini de yine 10 baz puan düşürerek %3.5'e indirdi. Japonya’da çekirdek enflasyon Nisan ayında %3.5’e yükseldi.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's önceki hafta ABD'nin 36 trilyon dolara kadar çıkan borcuna ilişkin endişeleri gerekçe göstererek ülkenin kredi notunu düşürdü. Bu haberin ardından ABD borsaları haftaya kayıplarla başladı. Piyasalar ABD'nin ticaret anlaşmalarına ilişkin yeni bir işaret olmaması nedeniyle piyasaların yön bulmakta zorlandığını hissetti. ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri hafta ortasında, ABD'nin gümrük vergilerini artırması sonrası süreçte fiyat artışları yaşanacağını söyleyerek, herhangi bir faiz kararı vermeden önce sabırlı olunmasını önerdi. Yatırımcılar, ABD'nin Trump'ın sık değişen ticaret politikaları nedeniyle küresel ekonomide resesyon görülmesi olasılığı karşısında da ABD dışındaki varlıklara yöneldi. ABD’de büyüyen ticari açığın, ülkenin güvenli liman görünümü için tehdit oluşturduğu algısı piyasalardaki satışı sürdürdü. Trump'ın, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nde az farkla onaylanan tasarısı ABD'nin 36.2 trilyon dolar olan borcunu gelecek 10 yılda 3.8 trilyon dolar daha artıracak. Bu gelişmelerin yarattığı endişelerin satışları artırmasının ardından Cuma günü ABD Mayıs ayı imalat PMI 50.1 olan beklentilerin üzerinde 52.3 olarak açıklanmasıyla rahat bir nefes alan ABD borsaları haftayı kayıplarla tamamladı.
Dolar endeksi, yatırımcıların ABD'nin mali sağlığındaki kötüleme sinyallerinin yatırımcıları güvenli varlıklara yönlendirmesiyle haftayı %1.96 kayıpla 99.112 seviyesinden tamamladı. Euro dolar karşısında haftayı %1.80 primle $1.1364 seviyesinden tamamladı. Sterlin dolar paritesi ise haftayı %1.99 primle $1.3536 seviyesinden tamamladı.
Petrol fiyatları, OPEC+'ın Temmuz'da bir kez daha üretimi artırma olasılığının yarattığı baskıyla haftayı %0.96 seviyesinde kayıpla 64.78 dolardan tamamladı.
3M LME bakır, geride bıraktığımız hafta $9433.5-$9630 aralığında seyretti. Bakır fiyatları ekonomik büyümeye ilişkin devam eden belirsizlik ve talep büyümesine dair endişelerle $9433.5 seviyesine kadar geriledi fakat zayıflayan dolar ve Kongo'daki büyük bir madendeki arz sorunlarla ilgili endişelerin etkisiyle $9630 seviyesine kadar yükseldi ve haftayı %1.84 primle $9614 seviyesinden tamamladı.

Yeni haftada Trump'ın AB ürünlerine yönelik %50 ek gümrük vergisi tehdidine ilişkin görüşmeler için tanıdığı süreyi uzatmasının ardından Asya borsaları kayıplarla karşılaştı.
Japonya Merkez Bankası'nın iki gün sürecek olan konferansı bugün başladı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, Japonya'da enflasyon %2 hedefine yaklaşırken merkez bankasının artan gıda fiyatlarının çekirdek enflasyonu nasıl etkileyeceğini yakından incelemesi gerektiğini söyledi.
Trump, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Avrupa Birliği'nin (AB) "iyi bir anlaşmaya varmak için" daha çok zamana ihtiyaç duyduğunu söylemesinin ardından dün yaptığı açıklamada görüşmeler için Cuma günü 1 Haziran olarak belirlediği son tarihi 9 Temmuz'a kadar uzattı.
ABD'de dün tatil sebebiyle kapalı olan piyasalarda gece saatlerindeki işlem hacimleri düşük kalırken, Trump'ın gelecek ay AB'ye uygulamakla tehdit ettiği gümrük vergilerini 9 Temmuz'a ertelemesi de yatırımcılarda olumlu beklentilere yol açtı. Yarın ABD'li çip üreticisi ve yapay zeka sektörünün en önemli şirketlerinden Nvidia bilançosunu açıklayacak. Şirketin ilk çeyrek gelirlerinin %65.9 artması bekleniyor. ABD Kongresi'nin Bütçe Ofisi hesaplamalarına göre tasarı, ABD'nin 36.2 trilyon dolar olan borcunu gelecek 10 yılda 3.8 trilyon dolar daha artıracak.
ABD'nin borçlarını artıracağına dair endişeler ve son dönemde ABD varlıklarına olan güvenin zedelese de dolar primlendi. Dolar endeksi dünkü yatay kapanışının ardından bugün 99.400 seviyesinden %0.29 pimle işlem görüyor. Euro dün dolar karşısında günü %0.20 seviyesinde primle tamamlamasının ardından bugün %0.19 kayıpla $1.1365 seviyesinden, Sterlin dün dolar karşısında günü %0.44 seviyesinde primle tamamladı ve bugün %0.10 kayıpla $1.3549 seviyesinden işlem görüyor.
Petrol fiyatları, bu hafta düzenlenecek OPEC+ toplantısında arzın artırılması kararı beklentisiyle düştü. OPEC+ üyesi sekiz ülkenin 31 Mayıs'ta bir araya gelmesi ve görüşmede üye ülkelerin Temmuz'da vereceği kararı belirlemesi bekleniyor. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.28 gerileyerek 64.56 dolar seviyesinde işlem gördü.
Londra Metal Borsası 26 Mayıs tarihlerinde, İngiltere’de resmi tatil olması sebebiyle, kapalı kaldı. Bakır fiyatları bugün Kongo'daki büyük bir madendeki arz sorunlarının devam etmesiyle destek bulsa da doların pozitif seyrinin baskısı ve tarifelerin belirsizliğiyle $9611 seviyesinden %0.03 kayıpla işlem görüyor.
HABERLER
Bakır, Afrika'nın en büyük bakır üreticisi ve dünyanın en büyüklerinden biri olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki devasa Kamoa-Kakula bakır madeniyle ilgili sismik aktivitelerle doğan endişelerle de desteklendi.
- Çin'in Zijin Mining şirketi, sismik aktivite nedeniyle faaliyetlerin askıya alınmasının bu yıl planlanan 520.000 ila 580.000 tonluk üretime ulaşmada "olumsuz bir etki" yaratabileceği konusunda uyardı.
Çin'in rafine bakır ihracatı tırmanmaya devam etti ve Nisan ayında yıllık bazda %200'ün üzerinde artışla yaklaşık 77.700 tona ulaştı ve bunun neredeyse yarısı ABD'ye gitti. Yılın ilk dört ayında Çin, ABD'ye rekor seviyede 48.500 ton rafine bakır gönderdi ve bu da fiziksel metalin dünyanın dört bir yanından ABD pazarına yönlendirildiği daha geniş bir eğilimi vurguladı.
Dünyanın en büyük bakır ihracatçısı Şili'nin rafine bakır ihracatı, Mart ayında son beş ayın ardından ilk kez artış göstererek, yıllık bazda yüzde 30'un üzerinde artışla yaklaşık 160.000 tona çıktı.
Ivanhoe Mines, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki bakır madenindeki sismik faaliyetlerin yeraltı madencilik faaliyetlerini durdurmasının ardından bu yılki üretim tahminini askıya aldığını söyledi.
- Kanadalı madenci, başlangıçta 520.000 ila 580.000 metrik ton bakır ve eritme tesisinde planlanan artış arasında belirlenen Kamoa-Kakula madeni için rehberliğin geri çekildiğini söyledi.
ANZ Emtia Stratejisti Soni Kumari, "90 günlük ateşkesin ardından ne olacağı konusunda belirsizlikler devam ediyor" dedi.
- "Piyasa, metrik ton başına 9.400-9.500 dolar civarındaki aralıkta konsolide olacak. Ve ABD'ye bakır ithalatında yavaşlama görmeye başladığımızda bu fiyatları biraz düşürecek."
3ay vadeli LME bakır fiyatı ve LME bakır stoklarına ait grafik aşağıda sunulmuştur;

Hazırlayan: ER-BAKIR A.Ş. Ticari Grup Müdürlüğü, Hedging Şefliği
NOT: Bu çalışma; ER-BAKIR tarafından düzenli olarak izlenen kaynakların derlenmesi ve LME Brokerleri ile yapılan günlük piyasa değerlendirmeleri sonucunda hazırlanmış olup, sadece bir gösterge niteliği taşımaktadır. Bu çalışmada yer alan her türlü tablo ve grafikler, Er-bakır A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Söz konusu tablo ve grafikler, güvenilir olduğu düşünülen kaynaklardan derlenmekle birlikte; doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle, bu çalışmada yer alan LME bilgilerinin yer aldığı tablo ve grafiklerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu tablolara dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak doğrudan veya dolaylı her türlü maddi/manevi zararlar ve masraflardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zarar ve masraflardan dolayı Er-bakır A.Ş. sorumlu tutulamaz.
Comments